MATERIAŁY

Forbox zajmuje się sprzedażą najpopularniejszych pudeł klapowych z tektury trzywarstwowej jak i pięciowarstwowej. W naszej ofercie znajdują się pudła w wielu rozmiarach, gramaturach i wytrzymałości – dając optymalną możliwość dostosowania opakowania do produktu.


Tektura jest najgrubszym materiałem papierniczym i powstaje z organicznej masy papierniczej pozyskanej z przetworzenia makulatury, szmat czy odpadów drzewnych. Aby zwiększyć wytrzymałość materiału producenci w procesie technologicznym dodają środki chemiczne, wypełniacze lub powlekają tekturę folią. Ten ostatni sposób ma zastosowanie w przechowywaniu pożywienia i wymaga specjalnych atestów. Wyróźniamy kilka gatunków tektury: białą, brązową (szarą), techniczną, powlekaną.

Tektura może być lita lub falista. Tektura falista jest połączeniem od dwóch (arkusz płaski+fala) do siedmiu warstw - linerów, z czego warstwa środkowa (fluting) jest falowana. Taka budowa tektury ma na celu zwiększenie jej wytrzymałości. Najpowszechniejsze są tektury trzywarstwowe (arkusz prosty+fala+arkusz prosty) i pięciowarstwowe (arkusz prosty+fala+arkusz prosty+fala+arkusz prosty). Falowana warstwa wewnętrzna (fala) występuje w różnych rodzajach, które określamy symbolami literowymi typu: B, C, E (mikrofala). Tektura pięciowarstwowa jest połączeniem różnych typów fal i wtedy określamy je jako fale typu: BC, EB, EC.

Masa z której wykonana jest tektura ma swój "ciężar", czyli gramaturę wyrażoną w gramach na metr kwadratowy. Im większa gramatura, tym warstwa tektury jest grubsza i bardziej wytrzymała.

Standardowo opakowania wykonuje się z tektury brązowej (szarej), ale często spotyka się również opakowania z tektury bielonej.

Opakowania wykonane z tektury zywyczajowo określa się pudłami, bądź po prostu kartonami.
Możemy wyróżnić kilka rodzajów pudeł, ze względu na ich budowę:

  • pudła klapowe – są to najpopularniejsze pudła z jednego kawałka tektury, których bok jest klejony lub szyty, a góra i dół kartonu posiada klapy. Zazwyczaj dostarczane są złoźone "na płasko";
  • pudła teleskopowe – z więcej niż jednej części, które po złożeniu nachodzą na siebie;
  • pudła składane i tace – pudła z jednego kawałka, które po złożeniu tworzą boki i klapę – typowym przykładem takiego pudła jest karton do pizzy;
  • poza wymienionymi istnieją pudła wsuwane – zazwyczaj są obwolutami do innych pudeł oraz pudła trwale łączone.
  • Do wnętrza pudeł stosuje się róźnego rodzaju przekładki, wkładki, wkładki wypełniające i kratownice w zależności od indywidualnych zastosowań.


Pudła występują w wielu rozmiarach, zazwyczaj podaje się ich wewnętrzne lub zewnętrzne wymiary wyrażone w milimetrach i w określonej kolejności: długość(L) x szerokość(B) x wysokość(H). gdzie L jest dłuższym z wymiarów w ustawieniu do otwarcia kartonu, B jest krótszym z wymiarów, a H jest wymiarem pomiędzy podstawą a górą opakowania.